Kuchnia, jako miejsce w którym wykonujemy i jemy posiłki powinna być wykończona z użyciem materiałów ułatwiających utrzymanie jej w czystości. Zazwyczaj wykorzystuje się w tym celu płytki ceramiczne, zarówno do wyłożenia ścian, jak i podłogi i niejednokrotnie udowodniły one swoją przydatność. Na rynku jest ich dostępne wiele rodzajów, spomiędzy których ciężko w pewnych sytuacjach wybrać te spełniające wszystkie stawiane przed nimi wymagania.
Zanim zdecydujemy się na zakup, polecam zaznajomić się z ich podstawowymi parametrami, które świadczą o wysokiej jakości produktu. Płytki ceramiczne muszą przede wszystkim posiadać odpowiednią klasę nasiąkliwości wodnej, czyli odporności na wilgoć, a najlepiej, ażeby nie przekraczała ona 3 procent. Oprócz tego płytki położone w kuchni muszą charakteryzować się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne, a zwłaszcza na uderzenia i ścieranie ponieważ wymiana uszkodzonych w wyniku upadku garnka czy innego naczynia może być kosztowna i kłopotliwa. Odporność na ścieranie sprawi, ze wręcz po kilku latach mycia będą nadal wyglądały jak nowe.
Układając wybrane płytki ceramiczne na podłodze nie wolno zapominać, że muszą być antypoślizgowe, z najlepszym wzorem na ich powierzchni, mogą także być pokryte specjalnym impregnatem, co zapobiegnie wypadkom w przypadku ich zalania. Drugorzędną sprawą jest ich wielkość, choćby w tym przypadku warto trzymać się sprawdzonej zasady, że niezbyt duże płytki do małej kuchni, a o ile ma większą powierzchnię to ich rozmiar też powinien być do tego dopasowany.
Więcej: płytki ceramiczne cersanit.