Wyposażenie sklepu spożywczego-przepisy

Wyposażenie dla sklepu spożywczego i wyposażenie magazynów gastronomicznych jest dość podobne. Z tą różnicą, że w sklepie spożywczym półki i meble powinny być zwyczajnie ładne, aby sklep podobał się klientom. W magazynie można z tego całkowicie zrezygnować i postawić na funkcjonalność.

W obu wypadkach na wyposażenie składać będą się otwarte regały na towary suche typu mąki, cukier a także napoje - tu regały muszą być prócz tego wzmocnione. Oprócz tego potrzebne będą też chłodziarki i zamrażarki. W sklepie lady chłodnicze, w szczególności, gdy sklep jest samoobsługowy, mają przeszklone drzwi i są bardzo dobrze oświetlone. Musimy wyposażyć pomieszczenie magazynowe w niezbędne, najczęściej wysokie aż do sufitu, półki i regały (zwykle metalowe), regały chłodnicze a także szafy, w których przechowywana jest żywność w bardzo niskiej temperaturze, czyli głęboko mrożona. Nie może także w nim zabraknąć tradycyjnych w funkcji, ale bardzo dużych lodówek a także zamrażarek na drobną żywność, np. lody. Dla towarów które wymagają niskiej temperatury niezbędne jest zachowanie jej także w czasie transportu do magazynu a potem z magazynu do sklepu. W kategorii magazynowym nie powinno zabraknąć też palet i regałów, na których mogą być przechowywane. Istnieje szereg przepisów, które mówią o tym, jakie regały przeznaczone są do przechowywania żywności i jakie zasady czystości i higieny muszą być zachowanie na terenie takiego magazynu. Przepisy te są bardzo restrykcyjne, ale dzięki nim żywność zachowuje świeżość i nie niszczy się.
Więcej: wyposażenie dla sklepu spożywczego.