Zamrażanie surowców spożywczych

Mrożenie towarów spożywczych to jedna z metod długiego utrzymywania jakości tych towarów na właściwym poziomie umożliwiającym im dalszą sprzedaż. Branża spożywcza jest niezwykle wymagająca, jeśli chodzi o jakość produktu. Z roku na rok obserwujemy, że wymogi się zaostrzają.

Dla końcowych klientów jest to znakomita wiadomość, jednak dla firm produkcyjnych, handlowych czy transportowych na nieszczęście jest to związane z kolejnymi wydatkami i koniecznością przystosowania własnego profilu działania do tych wymagań. Jedną ze skuteczniejszych metod używanych w branży przetwórczej związanej z żywnością mrożoną i chłodzoną jest zamrażanie szokowe, które polega na zamrażaniu w bardzo bardzo szybkim tempie w specjalnej komorze mroźniczej. Metoda ta ułatwia pracę i przede wszystkim skraca czas niezbędn y na zamrożenie produktów. Ma to tę zaletę, że ograniczona jest również energia potrzebna na zamrożenie produktu. Firmy kupują takie urządzenia w wersjach nowych albo używanych, w współzależności od budżetów. Wynajem kontenerów chłodniczych jest popularną procedurą, dlatego że pozwala tymczasowe ograniczenie wydatków. Wynajem jest realizowany na zasadach leasingu. Oznacza to, że jedna firma może wynająć kontener od drugiej za stosowną miesięczną opłatę i na czas dany w umowie takiego najmu. Zwykle umowa trwa około dwa-trzy lata, a po tym czasie wynajmujący może odsprzedać przedmiot najmu najemcy albo odzyskać go i sprzedać gdzie indziej. Taka wersja jest bardzo opłacalna dla wielu firm z branży spożywczej.
Polecamy: komory mroźnicze.